Stapsgewijze uitleg over hoe je goed een kunstwerk ophangt

Niemand houdt van een saai huis. Alleen al de gedachte aan saaie kamers en blanke muren met alleen de basics lijkt deprimerend! Zelfs als je sommige elementen van de inrichting, zoals structuurverf, behang, enz. hebt, kan het zijn dat je huis een bepaalde betekenis mist. Wat je nodig hebt, is iets dat tegelijkertijd boeiend en smaakvol is.

living room without decor

Hangende kunst kan een stijlvolle toets toevoegen - een interessant element in een reeds goed ingericht interieur. U kunt een aantal prachtige schilderijen of kunstprints selecteren die uw gevoel voor stijl op een subtiele of dramatische manier weergeven, afhankelijk van wat u kiest om te laten zien. De uitdaging is echter om het beste uit uw kunstwerk te halen door het goed op te hangen.

living room with decor

Kunst op Doek: De zee (Jan Toorop), Een groen blad, Wie gaat er een boottochtje maken, Verschillende insecten

Kies je methode

Tegen die tijd moet u een kunstwerk gekozen hebben om te tonen. Nu zouden we je graag vertellen dat je gewoon met je instincten moet gaan en het moet nagelen waar je maar wilt. Helaas, de overvloed aan kunst-hangen mislukt, muren vol gaten achterlaten suggereert anders.

Om een schilderij of schilderij op de juiste manier op te hangen, moet je eerst beslissen welke methode je gaat gebruiken. De volgende drie factoren kunnen u helpen bij het bepalen van uw methode:

 • Het gewicht van uw kunst, en hoe groot deze is
 • Eventuele opties om aanwezig te zijn op de foto of de lijst om op te hangen
 • Het materiaal van het oppervlak dat u hebt gekozen om kunst overheen te hangen

Normaal gesproken zou een spijker of een ophanghaak met foto's de truc moeten zijn. Deze zijn compatibel met de meeste kunstwerken en muren. Een pro tip van interieurontwerpers is om ankers te gebruiken bij het werken op gipsplaten zonder spijkertjes, maar in de meeste gevallen kunt u uw kunst ook zonder die ankers vastzetten. Andere gespecialiseerde haken zoals de Monkey Hook zijn beschikbaar voor gipsplaten met rave reviews. Deze vereenvoudigen het proces van het ophangen van kunst met geen ander gereedschap nodig.

Monkey Hook

Als je de standaard nagel/haak methode wilt gebruiken, kan een klein stuk aan een enkele spijker prima hangen. Een groter kunstwerk is beter vastgezet met twee spijkers/haken, terwijl grote en zware stukken beter af zijn met ankers.

Benodigde materialen en gereedschap

Voor uw gemak kunt u een ophangpakket met foto's kopen dat in de meeste ijzerhandelaren algemeen verkrijgbaar is. Echter, als u uw eigen kit wilt samenstellen, is dit wat u nodig heeft:

 • Meetlint
 • Een potlood
 • Papier
 • Hamer/boor
 • Zelfklevende rubberen bumpers (kan worden vervangen door zelfklevende viltdelen, paaltjes of afplaktape)
 • Montage Hardware
 • Нammer spijker in de muur

Нammer nail in wall

- Voor lichtgewicht stukken: Een spijker, en een fotohanger als er nog geen beugel aan de kunst is bevestigd.

- Voor kunst met een gewicht van 5 kg of meer: Een muuranker of montagebeugel. Knevelbouten kunnen veel gewicht dragen, dus ze zijn zeer aan te bevelen!

- Voor gipsplaten: Een apenhaak wordt het meest aanbevolen - geen spijkers of ankers nodig! Volg anders de traditionele spijkermethode.

Kies de kamer

Vervolgens moet u zich afvragen voor welke ruimte uw kunst het meest geschikt is. In plaats van een willekeurige plek te kiezen om kunst op te hangen, raden wij u aan om de kunst zelf te laten beslissen!

Verschillende soorten kunst horen bij het thema van de verschillende kamers. Hier is hoe:

 • Als u een nautische thema-afdruk, iets met stranden of waterlichamen, of in het algemeen een kunstwerk in oceaankleuren, raden we u aan om in de badkamer te hangen. Als u een lege muurruimte heeft, kan de muur boven een toilet of boven een badkuip een goede optie zijn.

Batroom interior

Kunst op Doek: Boot in de ochtend

 • Funky, kleurrijke abstracts, vrolijke prints, vrolijke prints of heldere kunstwerken kunnen er goed uitzien in de kinderkamer of speelkamer, maar ook in de woonkamer.
 • Voor de woonkamer of logeerkamer kan een kunstwerk een goed begin van een gesprek zijn. Het kan een goede eerste indruk maken op uw gasten. Hang hier een indrukwekkende afdruk of kunstfoto op!

living room interior

 • Familiefoto's kunnen ook mooi zijn in de woonkamer, of als fotogalerij aan de muur naast de trap. Grote kunstwerken kunnen ook langs de trap worden opgehangen voor een chiquer trappenhuis.

Staircase family photos

 • Voedselfotografie, illustraties of schilderijen met iets eetbaars zien er geweldig uit in de keuken of eetkamer.

Food prints in the kitchen

Kunst op Doek: De Opelballon

 • Als er een bijzonder mooie print is die je graag voor jezelf zou willen houden, waar kun je die dan beter ophangen dan in je eigen persoonlijke slaapkamer?

Bedroom interior

Kunst op doek: Vrouw, Zittend in de tuin

 • Eenvoudige gangen kunnen er geweldig uitzien met een aantal aangenaam ogende kunstwerken.

Hallway painting

Kunst op Doek: Contrasten van Japan

Waar u ook voor kiest om uw kunst op te hangen, het is beter om ervoor te zorgen dat deze niet in botsing komt met de omgeving. Kunstwerk met kleuren die bij de muren passen, ziet er harmonieuzer uit. Er is zoiets als een teveel aan decoratie, en je zou niet willen dat je hoofdpijn hebt bij het kijken naar talloze verschillende kunstwerken op een niet op elkaar afgestemd, zwaar bedrukt behang!

Kies de muur?

Is het een muur? Zo ja, welke? Wilt u het aan een boekenplank vastspijkeren? Hangend werk kan goed zijn voor elk oppervlak dat eenvoudig lijkt, maar het zou ergens moeten zijn waar het de aandacht zal trekken. Je wilt het niet in een hoekje of spleetje ophangen en het laten gaan en negeren!

Multiple prints on wall

In de woonkamer is een plek boven de hoofdbank, boven de schoorsteenmantel, of gewoon over een plankje leunen, een goede optie. Een raster met meerdere prints aan een grote, lege muur kan ook mooi zijn. U kunt uw kunst ook spijkeren in het midden van een plank als deze.

Kunst in een slaapkamer ziet er geweldig uit als je gecentreerd bent boven een laag bed, of aan de muur ertegenover. Je kunt kunst ophangen in de gangen.

Denk aan deze ophangtips

Wat voor een soort uitlijning wilt u voor uw kunst?

 • U kunt kiezen uit een gecentreerd (symmetrisch uiterlijk) of buiten het midden (asymmetrisch uiterlijk). Voor een symmetrische uitstraling moet het middelpunt van uw kunst in lijn liggen met het middelpunt van uw muur of de meubels die u erboven plaatst. Voor een meer asymmetrische uitstraling, houd rekening met de negatieve ruimte en laat deze er bewust uitzien door ten minste 20 cm links of rechts van het middelste referentiepunt af te wijken.

  Symmetrical art hanging

  Kunst op Doek: Van Gogh

  Asymmetrical art hanging

  Kunst op Doek: Blauw en roze landschap met een boot

  • De ooghoogte regel is de sleutel tot een precieze plaatsing van de kunst. Volgens deze vuistregel moet alle kunst op ooghoogte worden opgehangen - het middelpunt ongeveer 150 cm boven de grond. Deze in het oog springende positie stelt uw gemiddelde bezoeker in staat om uw kunstwerk maximaal te waarderen. Te laag of te hoog opgehangen kunst ziet er onhandig uit. In kinderkamers kunt u het echter een stuk lager plaatsen om het op ooghoogte van de kinderen te houden.

  Eye level rule

  • Bij het plaatsen van een kunstwerk over een meubel, zoals een bank in de woonkamer, moet de onderrand van het kunstwerk zich 12 tot 20 cm boven de bovenrand bevinden. Dit zal genoeg zijn om uw muurkunst niet te druk en niet te hoog te laten lijken.

  Art above sofa

  Kunst op Doek: Schelptypen, Reusachtige inktvis aanvallend schip

  En, actie!

  Nu is het tijd om eindelijk je kunst op te hangen.

  Hang painting

  • Maak wat dummy kunst. U wilt uw metingen niet doen door over uw muur te markeren of deze herhaaldelijk tegen de muur te hangen of te stutten. Neem een paar vellen papier, leg ze over je kunst heen en plak ze aan elkaar tot het exacte formaat van je kunstwerk. Deze sjabloon gebruikt u voor uw referenties en afmetingen.
  • Plak wat schilderstape zo aan de muur dat de onderste rand van de muur de plaats raakt waar de bovenste rand van uw foto moet komen.
  • Markeer de rechter- en linkerkant van de dummy over de tape.
  • Als u slechts één spijker gebruikt, markeer dan halverwege tussen de eindmarkeringen. Als u er twee gebruikt, deel dan de breedte van uw foto door drie en plaats twee markeringen op die afstand van elkaar.
  • Afhankelijk van je type muur:
   • Voor gipsplaten kunt u direct spijkeren of schroeven, of een apenhaak plaatsen die slechts een klein beetje door de muur gaat en later gemakkelijk kan worden overschilderd. Je kunt afwisselend een studfinder gebruiken voor zwaardere foto's, en je kunst ophangen door deze in de stud te spijkeren.

  Monkey Hook

   • Boor voor pleisterwerk eerst een klein gaatje om scheuren te voorkomen en bevestig vervolgens een hanger met schroeven. Bakstenen muren en beton moeten goed geboord worden, waarna u een spijker kunt hameren of een plastic anker en schroef kunt gebruiken.

  Plaster wall drilling

   • Voor lijsten met een D-ring aan de achterkant, meet de afstand tussen de ring en de bovenkant van het frame. Breng deze positie van de D-ring over op de markeringen op uw muur. Dit is de positie van uw boorgat of bevestiging.
   • Voor lijsten met een draad aan de achterkant, rek de draad strak tot het hoogste punt en meet dan de afstand van dit punt tot de bovenrand. Breng dit punt over op uw muur voor het plaatsen van de spijker.

  Wire artwork

  • Bescherm uw muur: Scherpe randen van kunstlijsten kunnen de verf op uw muur beschadigen. Gebruik zelfklevende vilten stukken, zelfklevende rubberen bumpers, paaltjes of afplaktape waar de achterkant van uw kunst direct tegen de muur aankomt om de muur te dempen.
  • Hang het werk aan de muur!
  • Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat je kunstwerk niet scheef hangt. Nu hoef je je geen zorgen meer te maken dat je schilderij van het haakje afglijdt.

   

  Een trendy manier om meerdere kunstwerken op te hangen is het maken van een soort fotoraster aan een grote wandruimte. Het kan over wat laag meubilair heen zijn, of op een geïsoleerde muur die er niets op tegen heeft.

  Arange artworks

  Bij het ophangen van kunst voor een galeriemuur, beschouw de hele collectie als één geheel, en volg deze op! Omring een grote foto met meerdere kleinere voor een symmetrische uitstraling, of plaats sommige stukken buiten het midden horizontaal voor wat creatieve flair.

  Bekijk hoe de experts hun galeriewand hebben gemaakt!

  Blijf het hangen?

  Was deze gids nuttig? Als je klaar bent met het meten en ophangen, deel het dan ook met je vrienden. Wie weet red je er hun dag - of in ieder geval hun muur mee!

  ← Ouder Nieuwer →

  Inspiratie voor de perfecte combinatie van Kunst & Interieur

  RSS
  Categorieën
  interior
  Zo bepaal je de ideale grootte voor het kunstwerk aan jouw muur

  Zo bepaal je de ideale grootte voor het kunstwerk aan jouw muur

  Nou, je hebt een geweldig schilderij of poster gevonden en kan niet wachten om je huis ermee te versieren? Haast je alleen niet, weet je namelijk zeker dat de grootte van het schilderij of de poster geschikt is voor jouw kamer? Een klein kunstwerkje kan "verloren" gaan in een grote kamer en een groot schilderij kan er ongeschikt uitzien in een kleine ruimte. Om deze beginners fouten te vermijden, lees het artikel en maak je interieur perfect!
  Lees verder
  Originele plaatsen om een kunstwerk op te hangen

  Originele plaatsen om een kunstwerk op te hangen

  Ja, we weten dat 'Home is where the heart is" maar het kan ook zijn "Home is where the Art is"! De inrichting van een huis weerspiegelt de persoonlijkheid en creatieve smaak van de eigenaar. Het tonen van kunstwerken kan meer betekenis toevoegen aan uw interieur, vooral als u een goed oog voor kunst heeft. Terwijl u enkele algemene richtlijnen volgt over waar u kunst kunt ophangen, kunt u uw weg naar een trendier huis versieren.
  Lees verder