Zo bepaal je de ideale grootte voor het kunstwerk aan jouw muur

Vrijwel geen enkele ruimte wordt als afgewerkt beschouwd zonder mooie schilderijen, kunstdrukken of foto's. Dit eenvoudige element van woningdecoratie brengt het nodige accent, de nodige energie en zet de toon van de hele ruimte.

Toch ziet een schilderij er alleen goed uit als het past bij de stijl en het kleurenpalet van het interieur. Bovendien moet het de perfecte grootte hebben voor de grootte van de kamer.

Living room decor

Grootte is een belangrijk criterium bij de keuze van een schilderij, werk op doek of ingelijste print. Immers, als een schilderij te groot of te klein blijkt te zijn, zal alles in het werk worden gesteld om het juiste beeld te vinden, dat in de gootsteen terechtkomt. We vertellen u enkele geheimen van ontwerpers voor het creëren van het interieur van de grootste harmonie en geven antwoord op een van de belangrijke vragen: hoe kiest u de juiste maat muurkunst?

Er zijn verschillende geheimen die u zullen helpen bij het kiezen van de juiste maat van het kunstwerk voor uw plaats. Voordat u een kunst koopt, moet u rekening houden met een aantal belangrijke factoren. Laten we elk van hen in detail bespreken.

1 - Kamergrootte
2 - Grootte wanddecoratie in relatie tot meubels
3 - De muur
4 - Het standpunt
Belangrijke tip!

1. Kamergrootte

Het is erg belangrijk om rekening te houden met de grootte van de kamer op ooghoogte wanneer u een kunstwerk kiest.

Hoe groter de breedte van de muur, hoe groter het beeld dat u zich kunt veroorloven. Het kan een lichtpuntje worden en de hoofdpersoon in het interieur. Kleine schilderijen, opgehangen in ruime woonkamers, zien er triest uit. Integendeel, kleine ruimtes zullen nog kleiner worden als je er grote foto's ophangt. Een betere optie is een paar middelgrote foto's.

Medium size artworks in interior

Kunst op doek: Wie gaat er een boottochtje maken, Vintage heteluchtballon, Een groen blad

Er is één tip: ontwerpers raden vaak een methode aan wanneer een reuzengrote foto een miniatuurslaapkamer of een woonkamer siert. Let op - deze foto's hangen niet aan de muur. Ze zijn meestal onzorgvuldig leunen tegen de muur. En. natuurlijk, moet je gewoon genieten van dit kunstwerk als het wordt een heel sterk zwaartepunt waar meubels en accessoires omheen draaien.

2. Grootte wanddecoratie in relatie tot meubels

Probeer in eerste instantie uit de volgende foto's te kiezen op welke foto's het schilderij er het beste uitziet:

Too small artworkIdeal size artworkToo bid artwork

Kunst op doek: Abstracte vlekken

Het juiste antwoord is foto №2.

Zeker, je gaf het juiste antwoord, maar je kunt waarschijnlijk niet uitleggen wat je keuze is. Waarschijnlijk luister je gewoon naar je intuïtie en heb je het gevoel dat het er harmonieus uitziet.

In feite kunnen we dit antwoord uitleggen op een wetenschappelijke basis. Lange tijd geleden hebben wetenschappers berekend wat voor onze ogen het meest aangenaam is. Waarschijnlijk heeft u gehoord over de Gulden Snede verhouding en het brede gebruik ervan in kunst en design. Deze verhouding is 2/3.Hoe kunnen we deze kennis toepassen op de keuze van de grootte van een kunstwerk? De lengte van het schilderij moet 2/3 zijn in verhouding tot de breedte van het object waarachter het zal hangen.

De typische breedte van een tweepersoonsbed is bijvoorbeeld 180 cm. Daarna is het 'ideale' formaat schilderij boven dat bed 2/3 van de breedte (180: 3 x 2). De ideale breedte van uw foto moet dus 120 cm zijn.

2/3 van de meubelbreedte

Als u een foto van een kleiner formaat wilt kiezen, kies dan een of meer metgezellen voor haar. Maak een serie van verschillende maten die in totaal ongeveer de ideale breedte hebben.

Using Golden ratio with several artworks

3. De muur

Nou, wat als je geen meubelstuk hebt, maar gewoon een lege muur als geselecteerde ruimte om te decoreren met een kunstwerk? Je moet over twee dingen nadenken: de totale afmetingen van de muur en de oriëntatie ervan. Hoge, smalle muren werken het best met kunst van een gelijkaardige vorm, die verticaal georiënteerd is, terwijl horizontale wanden het best werken met landschaps- en panoramische kunstwerken. Gezien de totale afmetingen van de wandruimte, denk aan de algemene regel van de Gulden Snede Ratio: de breedte van uw kunstwerk(en) moet ongeveer 2/3 (tot 3/4) van de muur zijn.

2/3 van de muurbreedte

4. Standpunt

"Grote dingen worden op afstand gezien', zegt een beroemd citaat uit de vorige eeuw. Eerlijk gezegd ging deze uitdrukking over de liefde, maar ook over grote schilderijen. Ze zien er van veraf het beste uit.

Big art in interior

Kunst op Doek: Meisje met een parel oorbel graffiti

Om deze afstand te berekenen, vermenigvuldigt u de lange zijde van de foto met 3. Hoe groter het doek is - hoe groter de afstand voor een goed zicht op het kunstwerk.

Enkele andere principes van visuele waarneming van de ruimte suggereren:

 • Als je schattige kleine kunstwerken hebt, die er eenzaam en saai uitzien op grote muren, creëer dan een galerijmuur! Veel harmonisch gecombineerde foto's zien er samen heel stijlvol uit en voegen gezelligheid toe aan de ruimte;
 • De hoogte van de ruimte neemt visueel toe met grote verticale wandkunst;
 • De horizontale opstelling van het grote werk creëert het effect van een vergroting van de breedte van de ruimte;
 • Vierkante afbeeldingen van gemiddelde grootte veranderen de geometrie van de hal niet visueel;
 • Een groot doek boven de open haard verkleint het visuele belang van dit object in het interieur

  Fireplace and Klimt

  Kunst op doek: Portret van Adele Bloch Bauer I (Gustav Klimt)

  Belangrijke tip!

  Probeer eerst en vooral hetzelfde papierformaat op de muur aan te brengen en bepaal daarbij het geschikte formaat van het kunstwerk. U kunt zien hoe dit formaat er in de gekozen positie uitziet. U kunt verschillende varianten uitproberen en uitproberen en deze op verschillende plaatsen aanbrengen. Je kunt ook stickers langs de omtrek van de geplande foto plakken. Daarna kun je gewoon een poster of schilderij van een geschikt formaat kopen.

  Paper layout for art

  Om tot een conclusie te komen, laten we zeggen dat het kunstwerk het 'hoogtepunt' van het interieur van uw kamer kan worden. Het siert niet alleen uw interieur, maar maakt de ontwerpcompositie organisch. We hopen dat onze tips nuttig zijn en dat uw huis een gezelligere plek wordt om in te wonen!

  Dus, kortom, volg deze eenvoudige regels:

  • Houd rekening met de grootte van de kamer.
  • Gebruik de Gulden Snede Ratio om de afmetingen van het kunstwerk te berekenen.
  • Combineer kleine kunstjes in een galerijwand.
  • Maak een papieren lay-out om te zien hoe de ideale breedte en hoogte van het kunstwerk er op de muur moet uitzien.
   interior

   ← Ouder Nieuwer →

   Inspiratie voor de perfecte combinatie van Kunst & Interieur

   RSS
   Categorieën
   interior
   Originele plaatsen om een kunstwerk op te hangen

   Originele plaatsen om een kunstwerk op te hangen

   Ja, we weten dat 'Home is where the heart is" maar het kan ook zijn "Home is where the Art is"! De inrichting van een huis weerspiegelt de persoonlijkheid en creatieve smaak van de eigenaar. Het tonen van kunstwerken kan meer betekenis toevoegen aan uw interieur, vooral als u een goed oog voor kunst heeft. Terwijl u enkele algemene richtlijnen volgt over waar u kunst kunt ophangen, kunt u uw weg naar een trendier huis versieren.
   Lees verder
   Stapsgewijze uitleg over hoe je goed een kunstwerk ophangt

   Stapsgewijze uitleg over hoe je goed een kunstwerk ophangt

   Als je besloten hebt om je huis te decoreren door het tonen van wat kunstwerken, waarderen we je creatieve aanpak van de woningverbetering en helpen we je graag nog een stapje verder! Beheers de techniek van het ophangen van kunst met deze stap-voor-stap gids. Voorkom dat je muren geruïneerd worden door vaak gemaakte fouten in het kunsthangproces.
   Lees verder