Hollandse Meesters? Drie Vlaamse Meesters die je ook moet kennen!

De Vlaamse kunst speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de Europese kunst in de 15, 16 en 17 eeuwen.

Het waren de kunstenaars uit Gent, Brugge en Antwerpen die in die tijd de toon zetten in de schilderkunst van Noord-Europa. Het graafschap Vlaanderen en het hertogdom Brabant trokken kunstenaars uit de nabije omgeving aan.

De Vlaamse kunstenaars van die tijd staan bekend om hun vakbekwaamheid, creativiteit en technische vernieuwing. Het transformeerde Vlaanderen tot één van de meest culturele regio's ter wereld.

Wat zijn dan de belangrijkste namen van de Vlaamse kunst?

Peter Paul Rubens (1577 - 1640)

Kunst op doek: Zelfportret 1623 (Peter Paul Rubens)

Peter Paul Rubens is een van de grondleggers van de barokke kunst, een diplomaat en een verzamelaar. Hij wordt beschouwd als de meest invloedrijke kunstenaar van de Vlaamse baroktraditie. Het creatieve erfgoed van Rubens bestaat uit ongeveer 3000 schilderijen! Ongelooflijk!

 

Transfiguration Rubens

Kunst op doek: Transfiguratie (Peter Paul Rubens)

Interessant weetje: Rubens was een social media-genie van zijn tijd. Enkele eeuwen voor het internet zag Rubens hoe gravures zijn werk viraal konden maken. Hij huurde veel graveurs in om zijn tekeningen en schilderijen te reproduceren. Hij installeerde ook een vroege versie van het auteursrecht op reproducties.

 

 

Pieter Bruegel (1525 - 1569)

Dominicus Lampsonius - Portrait of Pieter Bruegel the Elder

Portret van Pieter Bruegel de Oude door Dominicus Lampsonius

De naam van de kunstenaar Peter Bruegel is bekend bij alle kenners en kunstliefhebbers. Deze Nederlandse maar in Antwerpen en later Brussel werkzame schilder heeft landschappen en genreschilderijen toegevoegd aan de wereldcollectie van meesterwerken.

De kunstenaar richtte zich op eenvoudige en heldere beelden, die de schoonheid van de natuur, maar ook de levenswijze en de karakters van de dorpelingen en arbeiders onthullen. De schilderijen van Peter Bruegel zijn een visuele demonstratie van de kleding en woninginrichting van mensen uit die tijd. Dit zijn "Vlaamse Spreuken", "Boerenbruiloft".

 

Pieter Bruegel the Elder - Peasant Weddingjpg

Kunst op doek: Boerenbruiloft (Pieter Bruegel de Oude)

Interessant weetje: Bruegel was een grote fan van Jheronimus Bosch. Tijdens zijn studie in het atelier van Jheronimus Cock besteedde de aspirant-meester veel tijd aan het reproduceren van het werk van de "meester van de horror". Dit ontsnapte niet aan de aanblik van Jheronimus Cock. Hij maakte gebruik van de naïviteit van de ontluikende kunstenaar en vroeg Peter een paar schetsen te maken in de stijl van Bosch. Later werden deze werken (met name "Big Fish Eat Small") verkocht met een nep Bosch signatuur.

 

 

Jan van Eyck (1390 - 1441)

Jan van Eyck

Kunst op doek: Portret van een Mens in een Tulband (Jan van Eyck), waarschijnlijk zelfportret

Jan van Eyck was een vroege Nederlandse schilder en vernieuwer van de Noordelijke Renaissance, diplomaat, meester in het portret.

Oorspronkelijk werd beweerd dat van Eyck de man was die de olieverfschilderkunst ontdekte. Van Eyck bleek niet de ontdekker van olieverfkunst, maar heeft de vorming van deze stroming in de beeldende kunst ernstig beïnvloed. Waarschijnlijk creëerde de portretschilder een nieuw soort mengsel, waaronder de tempera. Sceptici verklaren de helderheid van de verf door deze veronderstelling.

 

Van Eyck Arnolfini Portrait

Kunst op doek: Arnolfini portret (Jan van Eyck)

Interessant feit: Sommige van Eyck's schilderijen bevatten, samen met de handtekening van de auteur, zijn favoriete motto: ALS IK KAN ("AS I CAN").

 

Ben je onder de indruk?

Verspil geen tijd en haast u met het bestellen van luxe kunstdrukken uit onze nieuwe collectie Vlaamse kunstenaars! Als u een grote liefhebber van klassieke kunst bent, kijk dan ook eens naar de collectie andere Oude Meesters!

Nieuwer →

Haal inspiratie voor jouw perfecte wanddecoratie uit het laatste kunstnieuws

RSS
Categorieën
interior