Valentijnsdag 2020: de beste kunstwerken over de liefde - in beeld

Ben je ooit verliefd geweest? Waarschijnlijk wel. Maar wat is liefde? Niemand weet het exacte antwoord op deze vraag.

Sommige mensen denken dat liefde een groot geschenk en geluk is, voor anderen is het meer een zoet lijden. Zoveel mensen, zoveel meningen.

Hoe zit het met kunstenaars? Ze hebben meestal een uniek standpunt over elk onderwerp. Liefde is bij uitstek een inspiratiebron geweest voor kunstenaars van alle tijden. Laten we aan de vooravond van Valentijnsdag eens kijken naar enkele beroemde liefdesschilderijen en misschien iets nieuws leren over dit magische gevoel.

 

1. Amor Vincit Omnia (Liefde overwint alles) van Caravaggio, 1601

Amor Vincet Omnia Caravaggio

Kunst op doek: Amor Victorious (Caravaggio)

Cupido's thema was wijdverbreid in de schilderijen van 16e eeuw. Het werk van Caravaggio is echter anders dan dat van anderen. Meestal werd Cupido geportretteerd als een jongen van bijna perfecte schoonheid. Maar Caravaggio's Amor is charmant, maar niet knap. Kijk bijvoorbeeld maar eens goed naar zijn hobbelige tanden die door een lastige grijns kijken.

En let ook eens op de omgeving! Rondom Amor is er een grote puinhoop. Divers voorwerpen liggen verspreid op een berg om hem heen. Hierin kun je Carravaggio's houding ten opzichte van de liefde lezen. Als de liefde je inhaalt, verwacht dan chaos in je leven. Kortom: Cupido kan een echte grappenmaker zijn. Maar niet getreurd, Echte Liefde (!) overwint alles.

 

2. De Kamperfoelieboom van Pieter Paul Rubens, 1609

De kunstenaar en zijn eerste vrouw Isabella Brant in de Kamperfoelie

Kunst op doek: De kunstenaar en zijn eerste vrouw, Isabella Brant, in de Kamperfoelie Bower (Peter Paul Rubens)

Rubens daarentegen heeft een heel andere kijk op liefde en relaties. Kijk maar naar dit zelfportret met zijn vrouw. Dubbelportretten van echtgenoten zijn gebruikelijk voor 16-17de eeuwse schilderijen, maar dit is uniek. De figuren zijn even groot en naast elkaar afgebeeld. Dit duidt op de onafhankelijkheid en de gelijke positie van de echtgenoten. Twee naar elkaar neigende figuren die de handen vasthouden symboliseren de innerlijke harmonie en liefde van deze mensen.

Zoals een van de critici opmerkte, heeft Rubens op dit portret niet alleen zichzelf en zijn vrouw afgebeeld, maar ook het huwelijksportret. Samen een team zijn en samen plezier kunnen maken, is dit misschien een ware betekenis van liefde en de sleutel tot een succesvolle relatie? Het helpt in ieder geval, maar is er nog meer?

 

3. De Joodse Bruid van Rembrandt, 1665 

Het Joodse bruidje, Isaak en Rebekka (Rembrandt van Rijn)

Kunst op doek: De Joodse bruid (Rembrandt)

De Joodse Bruid is een van Rembrandts laatste en meest mysterieuze schilderijen. Rembrandt heeft er nooit is over gezegd, dus de exacte betekenis blijft een mysterie. Rembrandt's werk is door kenners zo uitvoerig bestuurd dat nu algemeen wordt aangenomen dat de hoofdfiguren de Oudtestamentische figuren Isaac en Rebecca voorstellen.

Om te voorkomen dat koning Avimeleh zijn vrouw zou vermoorden en in beslag nemen, verhulde Isaac zijn liefde voor Rebecca door te doen alsof ze broers en zussen waren. Maar hun intimiteit verraadde hen toen ze dachten dat ze niet bespioneerd werden. Rembrandt portretteert in dit schilderij zo'n zachtmoedig moment. En da's natuurlijk ook heel toepasselijk voor Valentijnsdag: een liefde die voor de buitenwacht niet bekend mag worden!

 

4. In bed: De kus van Henri de Toulouse-Lautrec, 1892

Toulouse-Lautrec In bed

Toulouse-Lautrec waardeerde de sensuele kant van de liefde. In dit fascinerende schilderij uit 1892 stelde de kunstenaar twee vrouwen in een passioneel moment voor. Inderdaad, passie, intimiteit en sensualiteit zijn belangrijke aspecten van de liefde.

Schilderijen die de liefde van een koppel van hetzelfde geslacht uitbeeldden, choqueerden het publiek in die tijd. Des te meer respect dus voor de kunstenaar die niet bang was om te laten zien hoe verschillend en toch gelijk de liefde kan zijn. Gelukkig zien meer en meer mensen dat tegenwoordig ook zo!

 

5. De kus van Gustav Klimt (1907-08) 

De kus van Gustav Klimt (1907-08)

Kunst op doek: De Kus (Gustav Klimt)

Tsja, in een artikel over liefde en Valentijnsdag in de kunst kan dit schilderij natuurlijk niet ontbreken. Waarschijnlijk is het ook het eerste schilderij dat bij je opkomt als je gevraagd zou worden een schilderij te noemen dat over liefde gaat. Dus, bij deze De Kus, een sensueel beeld geschilderd door Gustav Klimt. Wie wil dit schilderij nu niet als wanddecoratie aan de muur?!

Aan de rand van een bloemenweide, in een goudkleurige uitstraling, zijn gaan twee geliefden volledig in elkaar op. Ze zijn afgezet tegen de hele wereld. Het lijkt erop dat het paar dat in een schilderij is afgebeeld, in een kosmische toestand verkeert die niet onderhevig is aan tijd en ruimte. Deze intimiteit is toch wat we willen voelen in momenten van passie, is het niet?

6. De Verjaardag van Marc Chagall, 1915

De Verjaardag van Marc Chagall, 1915

Dan nu een heel ander type schilderij, geschilderd door Marc Chagall. Als je naar dit kunstertk kijkt zo je niet meteen zeggen, maar Chagall is de geschiedenis van de schilderkunst van de 20e eeuw binnengetreden als een echte romanticus. Dit blijkt wel uit het feit dat in al zijn werk een en dezelfde vrouw steeds terug keert. En gelukkig voor Chagall was zij ook zijn vrouw: Bella Chagall.

Chagall ervoer de liefde als een inspirerend gevoel, in staat om gewichtloosheid te geven. Het schilderij "Verjaardag" toont ons twee vliegende mensen die ongetwijfeld verliefd zijn op elkaar. Hun geluk doet hen van de grond komen. En dat voor de eeuwigheid zoals Chagall het ervaarde. Wie wil dat nu niet?

7. De geliefden van Rene Magritte, 1928 

Geliefden - Renee Magritte

Weer een andere interessante kant van de liefde wordt ons geopenbaard door Renee Magritte. Het schilderij "Lovers" bestaat in twee versies. In beide schilderijen zijn de hoofden van de mensen verborgen door het doek.

De twee figuren zonder gezicht symboliseren de blindheid van de liefde. Blindheid in alle betekenissen: geliefden zien niemand, wij zien hun ware gezichten niet, en bovendien zijn geliefden zelfs voor elkaar een mysterie.

Hoe zit het met jou? Ken jij je geliefde echt? En, weet jouw geliefde wie je bent, of heb je je Valentijnskaart ondertekend?

8. Frida Kahlo Zelfportret als een Tehuana, 1943 

Zelfportret als een Tehuana (Diego on My Mind) van Kahlo

Helaas gaat liefde niet altijd over vreugde en begrip. Voor sommigen is het een waanzin die alleen maar lijden met zich meebrengt. Dit wordt weergegeven in het volgende schilderij.

Dit werk, Zelfportret als Tehuana, werd geschilderd door Frida Calo in augustus 1940, toen zij en de beroemde Mexicaanse schilder Diego Rivera scheidden. Er zijn nog twee andere namen waaronder dit kunstwerk bekend staat. Beide namen duiden waarom liefde niet altijd rozengeur en manenschijn is: "Diego in mijn gedachten" en "Denken aan Diego".

Dit schilderij drukt Frida's verlangen uit om Diego Rivera over te nemen, die haar blijft bedriegen met een andere vrouw. Maar ze kan niet stoppen met aan hem te denken. Ze schilderde zijn miniatuurportret op haar voorhoofd, wat duidt op haar obsessie voor de man. Ze had bladeren op haar hoofd en de wortel leek op een patroon van een spinnenweb. Het zou zo haar idee kunnen zijn dat ze Diego gevangen heeft. Zou het een inspiratiebron voor de film 'Fatal Attraction' zijn?

 

9. Oh, Jeff...Ik hou van je, ook...Maar... door Roy Lichtenstein, 1964 

Oh, Jeff...Ik hou van je, ook...Maar... door Roy Lichtenstein, 1964

Gelukkig hoeft liefde niet altijd zwaar op de hand te zijn. Dat blijkt wel als je kijkt naar hoe liefde weergegven wordt in de stijl Pop-Art. Ook daar vind je liefde als favoriet thema terug.

In het begin van de jaren zestig maakte Roy Lichtenstein verschillende schilderijen van "fictief drama". Het toonde vrouwen in een liefdesrelatie met machtige mannen en dwong hen om ongelukkig te zijn. "Oh, Jeff...Ik hou van je, Te...Maar..." wordt vaak de Mona Lisa van de kunstenaar genoemd.

Nou, ongelukkige liefde is heel gewoon. Maar is het echt liefde?

 

10. Tuin van de liefde door Wassily Kandinsky, 1912

Vassily Kandinsky Improvisation 27 Garden of Love II

Zelfs als je een abstracte schilder bent, kan liefde het object van je kunst zijn. Maar niemand zou dat waarschijnlijk begrijpen.

Wassily Kandinsky's Improvisation 27 (Garden of Love II) is expressief en abstract. Het toont drie knuffelende stellen die enkel door hun contouren worden weergegeven. Kandinsky's werk is daarmee zo intuïtief, vaag en moeilijk te begrijpen als de liefde zelf!

 

Klaar voor de liefde? 

Heb je na het lezen van dit artikel meer begrepen van de liefde? Wij ook niet! Zowel liefde als kunst is iets wat je moet voelen en ervaren. Dus pak je geliefde stevig beet en beleef een fantastische Valentijnsdag met hem of haar!

Wil je meer romantische inspiratie, bekijk dan ook de andere werken die onze curator in deze Valentijnsdag collectie kunstprenten heeft samengesteld. De kunstwerken met een romantisch thema zijn niet alleen op Valentijnsdag een ware aanwinst als werk aan de muur.

← Ouder Nieuwer →

Haal inspiratie voor jouw perfecte wanddecoratie uit het laatste kunstnieuws

RSS
Categorieën
interior