Het beste van Rembrandt en Velazquez samen: Waarom je deze tentoonstelling moet zien

Ben je op de hoogte van het laatste nieuws in de kunstwereld? Rembrandt en Velazquez hebben elkaar eindelijk ontmoet! Nee, natuurlijk, ze zijn niet uit de graven opgestaan om samen een kopje thee te gaan drinken. Maar hun onsterfelijke meesterwerken ontmoetten elkaar onder één dak. Dit gebeurde op de prachtige tentoonstelling van het Rijksmuseum in samenwerking met het Museo Nacional del Prado (Madrid). De bezoekers hebben een grote kans om kunstwerken van legendarische kunstenaars te vergelijken. En je hebt een ongelofelijke kans om kunstprints van de schilderijen te bestellen en daarmee je huiskamer te versieren!

Waarom zouden we ze dan vergelijken?

Rembrandt Harmenszoon van Rijn en Diego Velázquez hebben elkaar nog nooit ontmoet. Ze woonden in verschillende landen en hebben nooit elkaars werk gezien. De ene kwam uit het protestantse Nederland, de andere uit het katholieke Spanje. Waarschijnlijk wist Rembrandt niet eens van het bestaan van Velazquez.
Rembrandt and Velázquez

 Velázquez (links) en Rembrandt (rechts)

Maar waarom dan deze tentoonstelling vraag je je misschien af? Nou, dat is omdat deze twee kunstenaars meer gemeen hebben dan het op het eerste gezicht lijkt.

Rembrandt en Velázquez zijn bijvoorbeeld de twee grootste 17de-eeuwse meesters in hun land. In de 17de eeuw waren de verhoudingen tussen Spanje en Nederland gespannen door de oorlogen. Maar dit verhinderde niet dat de kunst zich ontwikkelde en bloeide. Het was de Gouden Eeuw van de schilderkunst.

De buitengewone gelijkenis van de schilderstijlen van de twee kunstenaars is verder ook verbazingwekkend. Beide kunstenaars maken gebruik van hetzelfde subtiele contrast tussen licht en donker. Tegelijkertijd was het kleurenpalet dat ze gebruikten vrijwel identiek.

/collections/rembrandt-velazquez-nederlandse-spaanse-meesters/products/old-woman-reading-2-rembrandt-van-rijn

Kunst op doek: Oude vrouw lezing ll (Rembrandt)

Sibyl (Diego Velázquez)

Kunst op doek: Sibyl (Diego Velázquez)

Portretten geschilderd door Rembrandt en Velasquez zijn ongelooflijk realistisch. De kijkers hebben de indruk dat de afgebeelde mensen op het punt staan te gaan bewegen.

Je kunt niet zomaar een groot kunstenaar zijn vanwege goede vaardigheden. Zowel Velasquez als Rembrandt zijn ook grote vernieuwers. Ze hebben niet alleen geleerd om te schilderen zoals tijdgenoten, maar ze hebben ook de artistieke tradities van hun tijd gebroken. Ze volgden niet de Europese artistieke normen, maar braken enkele regels om hun unieke stijl te ontwikkelen.

Wilt u de kunstwerken van Rembrandt en Velazquez zien?

Schiet dan op! Je kunt nog steeds naar de tentoonstelling van het Rijksmuseum! Of u kunt het gewoon bekijken in onze Rembrandt & Velazquez collectie en een paar canvas kunstprints bestellen voor thuis of op kantoor.

← Ouder Nieuwer →

Haal inspiratie voor jouw perfecte wanddecoratie uit het laatste kunstnieuws

RSS
Categorieën
interior