Waarom houden mensen van kunst en hoe ontdek je je eigen smaak?

Valentijnsdag komt eraan! Ben je er klaar voor? Het maakt niet uit of je single bent of een partner hebt, Valentijnsdag is de dag om geliefd en verliefd te zijn. En weet je, de beste persoon om verliefd op te worden ben misschien wel jezelf. Ontdek de smaak van je kunst en leer waarom.

Waarom houden mensen van kunst?

Hou je van kunst? Als je dit artikel leest, heb je er zeker een gevoel bij. Het maakt niet uit of het muziek, beeldende kunst of films zijn, ieder mens houdt van kunst. Maar hoe komt dat eigenlijk? Na het lezen van dit artikel weet je hoe dat zit!

1. Kunst maakt ons gelukkiger

Ja echt, staren naar grote kunstwerken kan hetzelfde effect op de hersenen hebben als verliefd zijn. In 2011 scande professor Semir Zeki van het University College London de hersenen van vrijwilligers terwijl ze naar beroemde schilderijen keken. De proefpersonen bewonderden kunstwerken van Constable, Botticelli en Monet.

Sandro Botticelli De geboorte van Venus
Kunst op doek: De Geboorte van Venus (Sandro Botticelli)

Het resultaat was zeer bijzonder. De deelnemers hadden een verhoogde bloedstroom in het deel van de hersenen dat geassocieerd wordt met plezier en verlangen. En laat deze aangename reactie nou precies hetzelfde zijn als kijken naar iemand van wie je houdt.

Zoals je ziet, hebben liefde en kunst veel meer gemeen dan je misschien eerst dacht! Wil je meer plezier voelen? De makkelijkste manier is om naar een museum te gaan of jezelf te omringen met grote kunstwerken.

2. Kunst vermindert stress

Kunst heeft de kracht ons te bevrijden van gedachten die zich dag in dag uit herhalen, onze slechte gewoontes te door breken, en ons te ontdoen van angst.

Als we naar een foto kijken, naar muziek luisteren of een roman lezen, kalmeren we, al is het maar voor een paar minuten, en vinden we harmonie. Je was je er misschien niet heel bewust van, maar waarschijnlijk wist je dit al uit eigen ervaring. Ben je ooit thuisgekomen na een lange zware dag, om vervolgens je favoriete muziek of een goede film op te zetten? Nou, dan heb je precies dit effect ervaren.


3. Kunstwerken hebben een genezende werking

Verrassend, maar waar! Wetenschappers van de Universiteit van Californië in Berkeley zeggen dat kunst het immuunsysteem verhoogt.

Hun studie heeft aangetoond dat het bekijken van landschappen het herstelproces na chirurgische ingrepen versnelt. Nadat we net al gegeleerd hebben dat kunst ons gelukkiger maakt is dit misschien wat minder verrassend. Een goed humeur en plezier zijn de sleutel tot een snel herstel!


4. Kunst helpt de realiteit te begrijpen

Kunst helpt ons om drie verschillende realiteiten te kennen en te begrijpen: deze wereld, andere mensen en de realiteit van onszelf. Door middel van gidsen - kunstenaars, dichters, muzikanten, beeldhouwers - zien we andere mensen in hun wereldbeeld en proberen we met andere ogen naar de dingen te kijken. Door de ogen van de schepper.

Kunst helpt op die manier om onze empathie "aan te wakkeren". Als we naar de creatie van een kunstenaar of schrijver kijken, zien we de realiteit van die persoon.

Bovendien, wanneer je een diepgaand kunstwerk observeert, lanceer je in potentie dezelfde neuronen als de kunstenaar toen ze het creëerden. Hierdoor creëer je nieuwe neurale paden in je hersenen en kan je inspiratie opdoen. Dit gevoel van betrokkenheid bij de schilderkunst heet 'belichaamde cognitie'.

5. Kunst zet je aan het denken

Apenkenner door Banksy
De denkbeeldige aap door Banksy

Waarom lacht Mona Lisa zo? Waarom houdt Mondriaan zo van pleinen? Wat is er mis met Dali? Hij is zo'n freak! Elke kunstvorm - intellectueel of decoratief - zet ons aan het denken. Het verlegt de grenzen, traint de hersenen, leert ons te begrijpen en/of te accepteren. Het is niet alleen vermaak of kortstondige vreugde, maar geluk in een diepere zin.

Hoe ontdek je je eigen smaak?

Wel, oké. Nu weet je dat kunst goed voor je is. Maar er zijn zoveel kunstenaars, kunstwerken, stijlen en periodes van kunst. Hoe begin je? Net als met alles, is alle begin moeilijk. Ook om je eigen smaak qua kunst te ontdekken. Er zijn een aantal veel voorkomende angsten die je misschien onder ogen moet zien:

Ik begrijp er niets van! Er zijn veel symbolen en betekenissen in de kunst. "Impressionisme", "Expressionisme", "Realisme", "Pointillisme" al deze soorten "-ismen" zijn verwarrend. En helaas, hedendaagse kunst lijkt welhaast nog erger! Het is nog vreemder en doet je twijfelen aan de geschiktheid van de auteur.

Oplossing: Ontspan en geniet gewoon. Niemand is alwetend geboren en de meerderheid van de mensen weet niets van kunstgeschiedenis. Jij probeert tenminste iets nieuws te leren.

Wat als ik een vreselijke smaak heb? Gelukkig is er geen "goede" en "foute" smaak in kunst. Het enige wat telt is je reactie", zegt columnist Daniel McDermon van de New York Times.

Als het gaat om kunst en de interpretatie ervan, zijn er geen goede antwoorden. Je moet de mening van zelfs de meest gerespecteerde criticus niet als de enige juiste beschouwen. Vooral niet om jezelf ervan te overtuigen dat je het eens bent met die mening als dat niet zo is. 

Vergeet niet dat je belangrijkste doel is om je eigen unieke relatie met de wereld van de schoonheid te creëren, en alleen je eigen gevoelens spelen hier een rol. Vergeet dus de mening van de buurman of buurvrouw en/of je schoonouders. Niemand kan je vertellen wat een kunstwerk voor jouw betekent. Ook wij kunnen je alleen maar op weg helpen om te ervaren wat de kracht van afbeeldingen is. Dus, ben je klaar voor? Wees gewaarschuwd, als je geleerd hebt wat afbeeldingen met je doen, zal niets meer hetzelfde zijn 😎.

Ben je er nu dan klaar voor? Laten we de reis beginnen!

Man kijkt naar schilderijen in de galeriePhoto by Igor Miske

Gefeliciteerd, je hebt het eindelijk gedaan. Je hebt de kaartjes voor een museum of een galerie gekocht. Voel je je opgewonden? Bang? Blijf kalm, haal diep adem en dompel je onder in de magische en opwindende wereld van de kunst. Hier volgen een paar stappen die je zullen leiden naar de ontdekking van jouw voorkeuren qua kunst:

  1. Loop eerst rustig een rondje. Kijk niet naar elk schilderij, maar probeer iets te voelen en te begrijpen. Loop gewoon rond met je ogen dwalend langs alle schilderijen totdat je een kunstwerk vindt dat je doet stoppen.
  2. Ga erheen en staar een tijdje naar dat kunstwerk. Nog steeds geïnteresseerd?
  3. Kom eens wat dichterbij. Denk aan het onderwerp, kijk naar de penseelstreken. Word je bewust van je eigen gedachten en gevoelens. Bepaal welke emoties, herinneringen of associaties het kunstwerk oproept.
  4. Lees de tekst. Hier is waar de muurtekst echt nuttig kan zijn, het geeft je context die kan veranderen wat je in eerste instantie dacht.
  5. Vergeet niet dat het de taak van een kunstwerk is om emoties op te roepen. Het is niet noodzakelijkerwijs positief. Ergert iets je in dit schilderij? Of is het deprimerend? Waarom is dat? Kijken naar kunst kan een psychoanalyse voor je zijn. Spannend, hè?


In deze video legt kunstadviseur Steven Murphy uit hoe je verliefd kunt worden op kunst. "Een relatie met een kunstwerk begint niet altijd met liefde op het eerste gezicht, maar het kan worden gekoesterd zodat het leidt tot begrip."

Tijd om te handelen!

Klaar om verliefd te worden op kunst? Nu ken je de eerste stappen en zul je je zelfverzekerder voelen in een galerie of museum. Bekijk bijvoorbeeld de lopende tentoonstellingen in het Rijksmuseum en duik in de spannende wereld van de kunst.

Of beter, omring jezelf met kunst! Verfraai je interieur met geweldige schilderijen en/of fotokunst van KunstOpDoek. Bestel je eerste aluminium lijst met verwisselbaar fotodoek en geef je interieur gelijk aan je stemming of het seizoen een andere look.

← Ouder Nieuwer →

Haal inspiratie voor jouw perfecte wanddecoratie uit het laatste kunstnieuws

RSS
Categorieën
interior