10 tips voor mooie muren met abstracte kunst

Naast de voor de hand liggende reden dat abstracte kunstwerken erg mooi kunnen zijn, is er nog een reden dat je ze op heel veel plaatsen ziet. Ze zijn namelijk bij uitstek geschikt om verschillende stijlen in een interieur bij elkaar te brengen. Of je nu klassieke elementen wil samenbrengen met een modern interieur of warme elementen wilt combineren met een industrieel interieur, een helder en gedurfd abstract werk verbindt de elementen en voegt energie toe aan je huis.

In dit artikel vind je 10 tips voor als je met abstracte kunst je inrichting wilt perfectioneren. Alle getoonde voorbeelden komen uit onze eigen Abstracte Kunstcollectie!

10 Tips voor mooie muren met abstracte kunst:

  1. Houd het neutraal
  2. Vul de ruimte op
  3. Gebruik een kader voor accentuering
  4. Verenig het onconventionele
  5. Durf klein te gaan
  6. Meng het door elkaar
  7. Contrast met uw inrichting
  8. Kleurcoördinaat
  9. Versterking van een kenmerk
  10. Spiegel voor meer effect

Kunst op doek: Blauwe en oranje verfvlekken

Houd kleuren neutraal, maar kies voor vormen en patronen

Abstracte kunstwerken hoeven geen veelkleurige massa van beweging te zijn. Veel kunstenaars houden vast aan neutrale of aardse kleurenpaletten die warmte en elegantie in een ruimte brengen.

Kijk maar eens naar het onderstaande voorbeeld. Dit bijzondere werk is rijkelijk voorzien van textuur, trekt de aandacht weg van de gladde, moderne inrichting en creëert door zijn organische vormen een nieuw brandpunt.

Voel je bij het stylen met abstracte kunst dan ook niet verplicht om voorrang te geven aan felle kleuren. Je kunt juist heel goed puur de vormen en patronen uit een abstract kunstwerk gebruiken.

Kunst op doek: Gebarsten verf en textuur

Tip 1: Identificeer de hoofdtonen in de kamer en stem een bepaald werk of een bepaalde serie werken daarop af. Gebruik het werk aan de muur om ontbrekende vormen of patronen toe te voegen aan het interieur.

Kies voor XL abstracte kunst

Het ophangen van een drieluik van werken van één kunstenaar is een geweldige manier om een grote muur te vullen en een statement te maken.

XXL schilderijen of kunstfoto's zoals onderstaand 'Menselijk Silhouet' zijn ideaal voor ruimtes met hoge plafonds. De hoogte van het kunstwerk verlengt de ruimte. Het donkere en rijk aan zilveren kleurenschema werkt om een nabijheid te creëren die je haast de ruimte van het silhouet in trekt.

Kunst op doek: Menselijk silhouet

Abstracte kunst kenmerkt zich door het ontbreken van een herkenbare figuratie. Juist in XL formaat komen kunstwerken in deze stijl goed tot hun recht.

Of het nu gaat om textuur en expressie, of minimalisme als onderwerp, het gebruik van gedurfde kleuren en vormen sluit naadloos aan bij verschillende interieurstijlen. De vloeiende verticale doorkijkjes in het hierboven getoonde voorbeeld overbruggen als het ware de ruimtes tussen de panelen. Zo ontstaat een statement dat ruimte heeft om te ademen zonder de hele kamer overweldigen.

Lees meer over het kiezen van de juiste maat kunstdruk in het artikel: Zo bepaal je de ideale grootte voor het kunstwerk aan jouw muur.

 

Gebruik een kader voor accentuering

Een slimme manier om de ruimte op te vullen en toch een luid en kleurrijk kunstwerk te laten ademen, is het selecteren van een tweeluik of drieluik van gelijkaardige werken en ze identiek in te kaderen.

Abstracte schilderijen worden vaak ongemonteerd gekocht, zodat je als kunstliefhebber zelf kunt kiezen welke stijl van ophangen het beste in de ruimte past.

Kunstwerken met lage lichten of donkere ondertonen zijn goed geschikt voor een sterke omlijsting en het gebruik van zwarte lijsten helpt hier om een stroom binnen de ruimte te creëren.

Deze werken zijn opgehangen om een nette en mooie uitstraling te geven aan de ruimte het dressoir. Let ook op de keuze van de muren dat terugkomt in het kunstwerk, net als het wit van de lamp en het dressoir dat de achtergrond van de organische vormen opvult.

Kunst op doek: Abstracte bloem oranje patroon

Als je in deze stijl hangt, meet dan altijd de hele ruimte op en vergeet niet de breedte van de lijst op te nemen voordat je beslist hoeveel ruimte je tussen de werken wilt laten. Laat je niet verleiden om de ruimte in de breedte op te vullen door veel ruimte te laten tussen een reeks stukken. Teveel ruimte en er onstaat geen samenhangend kader en je kunstwerken verliezen hun impact.

In onze winkel kunnen je kiezen uit 3 soorten frames voor canvas kunstdruk: aluminium zilver, zwart en wit. Kies het beste voor jouw interieur!

Verenig het onconventionele

Abstracte kunstwerken zijn van nature gewaagd, waardoor je bijzonder creatief kunt zijn met je arrangement. Laat je niet beperken tot het ophangen van een helder kunstwerk aan alleen een witte muur.

Kunst op doek: Grote Heldere Vlekken

Zoals dit interieur laat zien, is een kleurrijk en expressief werk vaak nog indrukwekkender wanneer het op een donkere achtergrond wordt geplaatst, of het nu gaat om patroonbehang of verf. Hier is het kleurenschema zorgvuldig overwogen, want het diepe blauw van de muur loopt synchroon met de blauwe stippen in het kunstwerk.

Heldere, opvallende stukken steken gemakkelijk af tegen een donker kleurenpalet in het interieur en voegen op een positieve manier dramatiek aan de ruimte toe. Jouw favoriete wanddecoratie gaat zo niet verloren tussen neutrale kleuren. In bovenstaand voorbeeld is het toevoegen van dynamiek verder uitgewerkt door te spelen met het kleurenspectrum en de uitlijning van het kunstwerk op de muur.

Ondanks het feit dat objecten een gelijkaardig kleurenpalet hebben, verschillen ze in onderwerp, oriëntatie en grootte, waardoor er een speelse koppeling ontstaat.

Trouwens, als je een werk aan de muur van een bepaalde kleur nodig hebt, kun de  kleurencollecties bekijken of gewoon een filter gebruiken!

Durf klein te gaan

Bij styling met abstracte kunst is groter niet altijd beter. Kleine werken kunnen net zo goed een grote impact hebben en kunnen ook een geweldige manier zijn om kleine of over het hoofd geziene ruimtes op te vullen. De verleiding kan groot zijn om één groot werk boven een schoorsteenmantel of bed te hangen. In onderstaand voorbeeld vraagt een verzameling kleine, gelijksoortige werken om aandacht zonder te wedijveren met het hoofdkenmerk van de kamer: het bed.

Kunst op doek: Abstracte Geometrische Overlay Rechthoeken, Abstracte Geometrische Overlay Blauwe Rechthoeken, Abstracte Geometrische Overlay Rechthoeken, Abstracte Geometrische Overlay Rechthoeken op Blauw

Subtiel getextureerd behang in een neutrale tint is een geweldige achtergrond voor kleine werken met zwarte kaders en een sterke geometrie. Het verticaal ophangen van een reeks stukken helpt ook om het oog op te trekken en de hoogte van een ruimte te verlengen.

Bij het selecteren van een collectie van werken als deze is het de moeite waard om een kunstenaar te vinden die werkt in een stijl waar je van houdt, of het nu geometrisch, expressief of minimaal is, en om een serie te vinden die bijzonder goed samenwerkt.

Voordat je de werken ophangt, legt ze op de grond om te beslissen welke het sterkst bij elkaar passen en in welke volgorde, en om te bepalen hoe ze in de ruimte moeten worden geplaatst.

Een coole manier om kleine kunstwerken te combineren is een galeriemuur. Lees in dit artikel enkele tips voor het maken ervan.

Meng het door elkaar

Abstracte kunstwerken kunnen zich ook onderscheiden te midden van een prachtige eclectische mix van meubilair, decor, ornamenten en objecten. Wees niet bang en meng meubiliair en objecten uit verschillende stijlperiodes samen met behulp van enkele beeldbepalende kunstwerken aan de muur.

In onderstaand voorbeeld zijn werken in verschillende beeldstijlen aan de muur opgehangen, van abstract tot figuratief en landschappelijk, en dit alles in verschillende lijsten die elk geschikt zijn voor dat afzonderlijke kunstwerk.

Kunst op doek: Kleurrijke geometrie

Dit gedurfde schema is een perfect voorbeeld van hoe een abstract kunstwerk een ruimte aan bij elkaar kan brengen. De indeling van de ruimte zorgt ervoor dat, ondanks de grote schaal van dit abstracte werk, het de aandacht niet monopoliseert. Gedurfde en diverse ornamenten in de tegenoverliggende hoek helpen om de sterke primaire kleuren in balans te brengen en harmonie in de ruimte te creëren.

Contrast met uw inrichting

Wanneer je een kunstwerk voor een specifieke ruimte selecteert, moet je rekening houden met de esthetiek ervan en met de manier waarop het kan worden afgestemd op de rest van de inrichting.

Hier zorgt een strakke en minimale geometrische showtafel voor een sterk decor voor een vloeiend abstract schilderij. Werken die bestaan uit golvende lijnen en gemengde kleuren zullen vaak verrassend goed werken binnen een sterke, scherpe, geometrische ruimte.

Kunst op doek: Vloeibare verf vlekken

De manier waarop je je kunstwerk ophangt is cruciaal, want het kan helpen om de ruimte verder te verenigen.

Deze stijl van ophangen is zeer geschikt voor een gang en zet de toon van het huis door een origineel kunstwerk te combineren met een elegante, moderne inrichting op een weloverwogen manier.

Kleurcoördinaat

Kunst kan vaak gebruikt worden om het kleurenpalet dat al in de ruimte aanwezig is uit te breiden. Wanneer je naar een werk op doek zoekt, haal dan de meest prominente kleuren in de ruimte waar het kunstwerk op doek moet hangen voor de geest. Doorzoek verschillende portfolio's van je favoriete kunstenaars, of algemeen op onderwerp, om te zien welke werken mogelijk in de ruimte passen.

Wees niet bang om een werk te selecteren dat kleuren bevat die goed met het interieur werken, maar ook een andere toon of contrasterende kleur heeft. Dit is een makkelijke manier om extra tinten aan de ruimte toe te voegen.

Kunst op doek: Big Bright Spots -Vierkant

Deze abstracte kunstdruk bevat donkere tinten paars en gedurfde geometrie die het oog over elk aspect van de ruimte helpen leiden.

Wist je trouwens dat kleur ook direct invloed heeft op je stemming? Dit is belangrijk om te weten bij het inrichten van ruimtes. Leer meer over deze effecten in de Kleurengids.

Versterking van een kenmerk

Abstracte kunst is een zeer populair medium, vooral omdat het in staat is om zoveel vakjes in één stuk aan te kruisen, met kleur, vorm, textuur en expressief schilderwerk. Abstracte kunstwerken verschillen ook onderling in gradatie van abstractie.

Soms zit het tegen het figuratieve aan en kun je een hint van een landschap binnen het penseelwerk en kleurenpalet onderscheiden. Andere keren vindt je geen herkenbaar concept in het beeld terug. Wat het onderwerp van het werk ook is, de keuze is geheel aan jou. Jouw persoonlijke voorkeur moet altijd de boventoon voeren.

Kunst op doek: Compositie in rood blauw en geel (Piet Mondriaan)Compositie met geel, blauw en rood (Piet Mondriaan)

Sterke, warme kleuren en de zweem van een horizon kenmerken de werken in deze ruimte. De beide vierkante kunstwerken boven het dressoir accentueren het hoofdkenmerk van de ruimte, namelijk de rechtehoekige geometrie van de kast en de tv.

De twee kunstwerken van dezelfde kunstenaar in dezelfde stijl zorgen ervoor dat de ruimte aan elkaar wordt gekoppeld zonder dat de werken de focus stelen.

Spiegel voor meer effect

Als je een grote ruimte hebt om te vullen, laat dan eventuele voorzichtigheid varen. Gedurfde stukken werken het best. Wees niet bang om alle ruimte die beschikbaar is te gebruiken. Je loopt veel meer risico op een teleurstelling als je probeert om een impact te maken met middelgrote stukken die kunnen verdwalen op een uitgestrekte witte muur.

Bij het stylen met groot formaat kunstwerken, is het vaak de moeite waard om schilderijen of kunstfoto's te kiezen waar je niet zonder kunt en je meubels op deze werken af te stemmen. Op die manier zal er geen visueel conflict zijn en zal, hoe gewaagd de kunstwerken ook zijn, de ruimte goed doordacht aanvoelen.

Kunst op doek: Abstracte Geometrische Overlay Rechthoeken

Twee identieke maar gespiegelde stukken zijn hier opgehangen en vullen de ruimte perfect.

Hebben we u geïnspireerd om uw huis te decoreren met abstracte kunst? Hoe zit het met de geweldige kunstprints op canvas uit onze collectie?

← Ouder Nieuwer →

Haal inspiratie voor jouw perfecte wanddecoratie uit het laatste kunstnieuws

RSS
Categorieën
interior