"Sla een spijker in een muur en hang het kunstwerk daar aan."
Dat is waarschijnlijk het eerste dat je te binnenschiet als je de titel van dit artikel leest. En inderdaad zo kun je een kunstwerk ophangen.
Wil je het maximale uit je muurdecoratie halen, dan komt er toch nog iets meer bij kijken. Wil jij ook het meeste effect halen uit je werk aan de muur, lees dan de volgende tips.
- Tip 1: Meerdere vormen wanddecoratie aan de muur
- Tip 2: Voorkom deze veel gemaakte beginnersfouten
- Tip 3: De beste plaatsen om kunst aan de muur op te hangen
- Tip 4: De ideale grootte van het werk aan de muur
- Tip 5: Zo rangschik je je kunstwerk
- Tip 6: De ideale hoogte voor jouw kunstwerk
- Tip 7: Voorkom herhaaldelijk boren
- Tip 8: Boor (nog even) helemaal niet
- Tip 9: Licht je kunstwerk goed aan
Tip 1: Meerdere vormen wanddecoratie aan de muur
Dus je hebt al bedacht dat je met wanddecoratie sfeer kunt creëren in je kamer. Helemaal top. Voordat we je in detail vertellen hoe je dit het beste met een schilderij of kunstfoto doet, eerst dit: Er zijn ook ook nog andere vormen van wanddecoratie. Vandaar tip 1: verschillende vormen van wanddecoratie sluiten elkaar niet per definitie uit.
Een schilderij aan de muur combineert heel goed met de volgende vormen van muurdecoratie:
- Beeldhouwkunst en metalen sculpturen: Je hoeft niet alleen maar foto's te gebruiken op een lege muur. Soms kan zoiets simpels als een sculptuur van bamboe of een bijzonder keramieken bord ook de ruimte goed tot zijn recht laten komen. Dit geldt met name voor kleine lege wandjes.
- Meerdere wandpanelen: Bij wanddecoratie denk je al snel aan één groot stuk kunst op doek om de muur te vullen. Nou hoef je op zich een muur al niet helemaal te vullen. Je kunt ook met meerdere wandobjecten een groter beeld maken. Dit kan bijvoorbeeld door je favoriete foto te verdelen over meerdere lijsten. Of door meerdere verschillende kunstfoto's naast elkaar te hangen.
- Ruimtelijke vormen: 3D-decoratie is tegenwoordig ook de fase van trend voorbij. Nog niet lang geleden struikelde je in elke woonwinkel over de houten of papieren hertenkoppen. Gelukkig is er nu veel meer keuze. Zo kun je bijvoorbeeld metalen vlinders kopen die je op een natuurlijke manier aan de muur kunt bevestigen. Zo lijkt het alsof er vlinders in je huiskamer vliegen.
- Meerdere verschillende kunstwerken: Laten we zeggen dat je een grote lege ruimte hebt op de muur van je eetkamer. Je wilt het stijlvol inrichten, maar weet niet hoe. In plaats van één groot schilderij te gebruiken, kun je overwegen om meerdere kleinere foto’s, tekeningen en schilderijen op te hangen. Hang ze symmetrisch in een kader op en het totaal zal hetzelfde doen als één groot schilderij.
Kunst op doek: Van Gogh
Tip 2: Voorkom deze veel gemaakte beginnersfouten
We focussen ons hier nu verder op 2d werk aan de muur zoals fotokunst, schilderijen en andere vormen van kunst op doek. Zoals gezegd, je hangt gewoon een foto op; wat kan er misgaan? Nou, bij mensen die niet blij zijn met hun muren zien we vaak de volgende gemaakte beginnersfouten:
- Het kunstwerk hangt te hoog: Sommige mensen krijgen vlekken in de nek als een schilderij krom is. Bij anderen gaan de haren omhoog staan als ze een foto of schilderij te hoog of te laag zien hangen. Bedenk je dat je het meest naar jouw favoriete schilderij aan de muur kijkt terwijl je aan tafel zit of lekker op de bank relaxt. Houd hier rekening mee. Bepaal de hoogte niet op basis van hoe je voor de muur staat als je het kunstwerk ophangt, maar op welke hoogte je zit.
Kunst op doek: Een aantal Oost-Indiëvaarders voor de kust (Hendrik Cornelisz. Vroom)
- Het kunstwerk is veel te klein: Heel vaak hangen mensen een veel te kleine foto op een muur die schreeuwt om iets groters. Als je toch heel graag die ene foto of dat specifieke schilderij wilt ophangen, creëer dan met meerdere kunstwerken een groter kader.
Kunst op doek: Ginkgo
Kunst op doek: Marlene Dietrich met Renoir schilderijen
- Het kunstwerk is erg onopvallend: Laten we zeggen dat je witte muren hebt en je kiest vervolgens ook voor een wit schilderij. Je kijkt dan snel langs het kunstwerk heen. Dit kan bewust zijn, maar door met een kunstwerk aan te vullen op het al aanwezige kleurenpalet breng je een ruimte meer tot leven.
Kunst op doek: Blauwe roos
Je kunt veel beginnersfouten maken, maar deze drie komen het meeste voor. Vandaar dat we Neerland's grootste filosoof graag aanhalen: "Voordat ik die fout maak, maak ik hem niet!"
Tip 3: De beste plaatsen om kunst aan de muur op te hangen
Je schilderij en de plek in je woning waar je het werk aan de muur wilt hangen gaan samen als yin en yang. Een mooi schilderij op een slechte plek doet afbreuk aan je schilderij. Net zoals een verkeerd schilderij op de juiste plek ook niet voor de gewenste uitstraling zorgt. Zo zijn er nog meer factoren die komen kijken bij het kiezen van de juiste locatie voor jouw schilderij.
Ideale plek voor een groot schilderij
Een groot schilderij heeft over het algemeen van iedereen de voorkeur. En in de praktijk kun je in elk huis ook wel een groot kunstwerk ophangen. Dit zijn de meest favoriete plekken voor een groot werk van een oude meester, een decoratieve illustratie, tekening of ander kunstwerk op doek:
- Boven de bank
- Achter de eetkamer tafel
- boven het dressoir
- boven het bed.
Als je kiest voor wanddecoratie in XL formaat, kijk dan goed naar de ruimte. Is deze groot, dan is er niet echt een probleem. Ga je voor XXL muurdecoratie, en is de ruimte relatief wat kleiner, onthoud dan dat het schilderij hierdoor extra groot lijkt.
Kunst op doek: Zicht op Den Haag vanaf de Delftse vaart in de zeventiende eeuw (Cornelis Springer)
Hier hang je een klein schilderij
Soms heb je te maken met lege plekken aan de wand die wat meer problematisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan de lege ruimte boven of naast de TV. Of een schitterende leegte naast of boven de open haard of kachel. In deze gevallen ben je waarschijnlijk beter af met een kleiner schilderij, of een combinatie van meerdere kleine schilderijen.
Kies je voor meerdere schilderijen, of hang je een schilderij op een wand waar al een lamp of kastje voor staat, probeer eerst het totale plaatje voor te stellen.
Als een deel van wandruimte al opgevuld is, dan moet je zoeken naar balans tussen de plek voor je schilderij en de andere beeldbepalende voorwerpen als meubelstukken, planten of lampen.
Houd ook rekening met de vloer en kleur van de muur. Ga uit van de volgende vuistregel voor een mooi resultaat: Hoe minder verschillende kunstwerken je op wilt hangen, hoe dichter ze bij elkaar horen te hangen.
Wil je verschillende kleinere schilderijen gebruiken, dan kun je hoogte creëren door de schilderijen boven elkaar te hangen. Door een of twee kleinere schilderijen met hetzelfde thema of dezelfde techniek boven een lamp of de bank te hangen, creëer je samenhang.
Tip 4: De ideale grootte van het werk aan de muur
Natuurlijk zegt allereerst je eigen gevoel of een schilderij groot of klein is. Wat de ideale grootte van een schilderij is ten opzichte van de ruimte waar je het op wilt hangen, kun je vaststellen aan de hand van de volgende vuistregels:
- Voor grote en open ruimtes geldt dat een kunstwerk 2/3e tot 3/4e van het oppervlakte van de wand kan beslaan.
- Voor een kleine ruimte geldt een andere regel: Zorg er dan voor dat er een breedte van 3/8 van de grootte van het schilderij aan elke kant van het schilderij over is.
Ter illustratie: Je wilt een schilderij van 50 cm breed ophangen. In dit geval moet er aan elke kant van de muur 3/8*50 cm = 20 cm muur over zijn. Is je lege plek minimaal 90 cm, dan past het schilderij zonder dat het propperig wordt.
Kunst op doek: Close-up van bevroren hortensia's
Tip 5: Zo rangschik je je kunstwerk
Je kunt kunstwerken op veel verschillende manieren aan de wand rangschikken. Het hangt allemaal af van eigen voorkeuren en de inrichting van de kamer. Je kunt kiezen voor een enkel-, twee- of driedelig kunstwerk. Je kunt ze op een rijtje zetten, boven elkaar schikken of streven naar een asymmetrisch ontwerp.
Ben je in de gelukkige omstandigheid dat je nog meer schilderijen of kunstfoto's hebt, dan heb je ook nog de mogelijkheid een complete galeriewand te creëren.
Wat mooi staat is afhankelijk van de hoeveelheid meubels en objecten die al in de kamer staan. Is er al veel te doen? Kies dan voor een eenvoudige compositie. Is de kamer minimalistisch ingericht? Ga dan voor groot, kleurrijk en veel!
Voor de meeste plekken in huis waar je iets op wilt hangen zal gelden dat je hier 1 tot 3 schilderijen op kunt hangen. Wil je graag twee of drie schilderijen ophangen? Hang ze dan bij dicht bij elkaar om samenhang te creëren. Doe je dit niet dan lijkt het net alsof ze niet bij elkaar horen en wordt het snel een zooitje. Dit voorkom je door de schilderijen te beschouwen alsof het één kunstwerk is en de schilderijen maximaal 15 cm van elkaar te hangen.
Tip 6: De ideale hoogte voor jouw kunstwerk
Het kiezen van de juiste hoogte voor je wanddecoratie is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste plek, het bepalen van de grootte, en de wijze van rangschikken. Als je de volgende drie vuistregels in de gaten houd, zal je gegarandeerd tevreden zijn met het eindresultaat:
- In het ideale geval hang je het midden van het kunstwerk op ongeveer 140 - 150 cm van de vloer. Deze hoogte heet zichthoogte en wordt gebruikt door alle musea en kunstgalerieën. Op deze hoogte kun je zowel zittend als staand goed van je schilderij genieten.
- De bovenkant van een schilderij hang je bij voorkeur niet hoger dan 200 cm vanaf de grond. Dit geldt ook voor een kader van meerdere schilderijen zoals we hiervoor behandeld hebben. Door een kunstwerk niet hoger te hangen voorkom je dat je steeds omhoog moet kijken, wat heel onprettig is.
- Staat er tot slot een kastje of sidetable tegen de wand, houd dan 15 tot 20 cm ruimte tussen het kunstwerk op doek en het meubelstuk. Dit geldt ook voor eventuele objecten die het kastje staand zoals lampen, planten, beeldjes of staande fotolijstjes.
Lukt het niet om te voldoen aan al deze drie vuistregels, bedenk dan dat het uitgangspunten zijn. Schuif binnen deze denkbeeldige lijnen aan de wand totdat je de plek hebt gevonden die het beste resultaat oplevert.
Kunst op doek: Mistig bos
Tip 7: Voorkom herhaaldelijk boren
Er is volgens ons niemand die van gaten boren houd. Het maakt lawaai, is stoffig en geeft rotzooi. En als het gat verkeerd zit is netjes repareren een hele klus. We hebben er zelf zo'n hekel aan dat het onze missie is: makkelijk van kunstwerk aan de muur kunnen wisselen zonder opnieuw gaten te boren dankzij het verwisselbare doek van het kunstwerk.
Zo ga je te werk zodra je weet waar je jouw favoriete werk op doek op wilt hangen:
- Markeer met potlood de juiste plaatsen om te boren. Voor een werk op doek heb je maar 2 ophangpunten nodig. Controleer of je niet toevallig net boven een stopcontact zit. Hier lopen namelijk vaak leidingen.
- Controleer met een waterpas of beide punten dezelfde hoogte hebben. Gebruik eventueel een lat of bezemsteel ter verbinding van beide punten.
- Kies het juiste type boortje voor jouw muur. De diameter van het boortje moet gelijk zijn aan de plug
- Doe een tapeje om het boortje ter hoogte van de gewenste diepte van het gat
- Vraag iemand om de stofzuiger vast te houden als je gaat boren
- Laat je boormachine het werk doen. Zet niet teveel kracht en haal het boortje regelmatig uit het gat om het gruis uit het gat te halen. Begin eventueel met een klein boortje. Gebruik daarna het boortje met dezelfde diameter als je wandpluggen.
- Zuig het gat goed uit en sla voorzichtig de plug in de muur met een rubberen hamer. Past de plug niet, sla dan niet harder. Maak het gat iets groter door met je boor en boormachine een kleine ronddraaiende beweging te maken.
- Schroef het ophangoog vast aan de muur.
- Hang de gemonteerde lijst aan de muur en controleer met een waterpas of de lijst netjes waterpas hangt. Stel eventueel met de schroeven onder het ophangsysteem de hoogte nog wat bij.
- Monteer het doek in de lijst. Begin met de hoeken en duw dan met je duimen de pees in het frame.
Tip 8: Boor (nog even) helemaal niet
Last but not least, een van onze persoonlijke favorieten: Hang het kunstwerk niet op, maar laat het nonchalant tegen de muur leunen. Dit is niet alleen makkelijk, maar ook zeer decoratief.
Door eerst je kunstwerk op doek een paar weken tegen de muur te laten leunen krijg je een beter gevoel of het inderdaad de juiste plek in de kamer is. Is het dit niet helemaal, dan ben je blij dat je niet voor niets geboord hebt!
Het spreekt voor zich dat deze tip het beste werkt voor XL wanddecoratie. Iets om rekening mee te houden dus bij het bepalen van het formaat van je kunstwerk.
Kunst op doek: De Roeiers
Tip 9: Licht je kunstwerk goed aan
Je kunt een mooi werk aan de muur hangen, maar als het in een donkere hoek van je woonkamer hangt, dan komt het niet tot zijn recht.
Omgekeerd geldt ook, hang het te dicht bij een raam en UV-stralen kunnen je prachtige muurdecoratie laten verbleken. Is je kunstfoto of illustratie achter glas beschermt, dan zie je vaak door de reflectie van het licht op het glas je kunstwerk het grootste deel van de dag niet.
Vermijd dus deze twee plaatsen in je woonkamer of kies een van onze kunstwerken op doek. De inkten die wij gebruiken zijn ongevoelig voor verbleken. Het doek reflecteert niet en het kunstwerk is altijd goed te zien.
Tot slot
Hopelijk hebben we je kunnen helpen om het meeste uit jouw muren en wanddecoratie te halen. Heb je twijfel, of een moeilijke plek in huis waar je graag een vrijbijvend advies voor wilt, laat het ons weten. We helpen graag!